Welke maaltijden kun je maken voor kerst?

Samenvatting artikel

Wil jij de lekkerste maaltijden op tafel zetten tijdens de feestdagen? Er zijn zoveel lekkere dingen die je kunt maken, waaronder typische kerstgerechten zoals varkenshaas en een rollade. Wij vertellen je welke maaltijden zowel lekker als leuk zijn om te maken voor kerst. Lees snel verder en ga meteen aan de slag in de keuken!

Coq au vin

Een erg lekker en leuk gerecht om zelf te maken is Coq au vin. Dit is een Frans gerecht en bestaat uit gebraden kip met champignons en kruiden in een gebonden rodewijnsaus. Het gerecht wordt vaak geserveerd met aardappeltjes of aardappelpuree, maar ook met rijst of pasta.

Hertenstoof

Nog zo’n lekker gerecht voor tijdens de feestdagen is hertenstoof. Dit is dus een stoofgerecht van hert met gefrituurde pommes amandes. Dit zijn ook wel aardappel amandelballetjes. Wil je eens wat anders dan anders, dan is dit zeker aan te raden.

Tomatensoep

Soep is erg lekker om als voorgerecht te serveren. Denk bijvoorbeeld aan tomatensoep met balletjes. Voeg er wat kruiden en groenten naar eigen smaak aan toe en je hebt een lekkere soep om met kerst te serveren. Soep doet het bijna altijd goed. En als je nog veel over hebt, kun je de rest de volgende dag gewoon nog opeten tijdens de lunch. 

Hazenpeper

Al eens van hazenpeper gehoord? Hazenpeper wordt door de Fransen ook wel civet genoemd. Dit is een stoverij van haas. Dit hoeft niet alleen een stoofpot van haas zijn, maar ook van herten, reeën, everzwijnen en ander wild. 

Varkenshaas

Varkenshaas heeft dan weer niets met hazen te maken, maar is juist een erg populair stuk varkensvlees. Varkenshaas wordt veel tijdens de feestdagen gegeten. Er zijn diverse manieren om varkenshaas op smaak te brengen met kruiden, specerijen en marinades. Ook zijn er verschillende bereidingswijzen voor varkenshaas. Zo kun je varkenshaas bakken, roosteren en grillen. 

Rollade

Ook rollade is zeer populair tijdens het kerstdiner en leuk en lekker om te maken. Een rollade kun je maken van kalf, rund, varken, kip, lam of kalkoen. Ook heb je speciale combinaties met rosbief. Hierbij gaart het vlees dat aan de binnenkant van de rollade zit het snelst.

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon is een beroemd stoofgerecht en net als de coq au vin een echte klassieker die veel tijdens de feestdagen wordt opgediend. De stoofpot wordt met runderlappen gemaakt en is werkelijk overheerlijk.

Beef Wellington

Een van de ultieme kerstklassiekers is de beef wellington. Dit gerecht is niet heel eenvoudig om te maken, maar als je alles volgens het boekje doet, komt het zeker goed. Dit gerecht is typisch Engels en wordt gemaakt van ganzenleverpastei, ossenhaas en duxelle. Dit zijn ook wel fijngehakte paddenstoelen met kruiden. Vervolgens wordt het geheel in bladerdeeg verpakt. 

Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen is niet alleen populair tijdens het Amerikaanse Thanksgiving, maar wordt ook volop geserveerd tijdens de kerstdagen. Bij de bereiding worden onder andere champignons, knoflook, uien, kruiden en boter gebruikt. Ook peterselie, selderie en slagroom worden aan de kalkoen toegevoegd. Terwijl de kalkoen in de oven zit, kun je lekker de rest van het kerstdiner voorbereiden.

Weet je al welke maaltijden jij gaat maken voor kerst? Lees verder voor wat je nog meer kunt doen om kerst te vieren.

Meer blog artikelen