Hoe tuig je de kerstboom op? Waar let je op?

Samenvatting artikel

De kerstboom optuigen, hoe doe je dat eigenlijk en waar moet je precies op letten? Het is niet altijd even eenvoudig om de kerstboom te versieren. Er zijn namelijk diverse dingen waar je op moet letten en verschillende manieren om het optuigen van de kerstboom aan te pakken. Wij vertellen je in dit artikel hoe je de kerstboom op een goede manier kunt optuigen en waar je op moet letten. 

Begin met de kerstverlichting

Het eerste wat je doet, is beginnen met de kerstverlichting. Check eerst of je kerstverlichting werkt, voordat je de lampen in de boom hangt. Het is zeker aan te raden om LED verlichting te gebruiken. Zo bespaar je energie en is er tevens minder kans op brand. Het is aan te raden snoeren met een groene kleur te kopen, zodat je ze bijna niet ziet.

Heb je meerdere snoeren met diverse formaten lampjes, dan kun je het beste de grote lampjes onderin hangen en de kleine bovenin. Terwijl de lampjes uit zijn, hang je op gevoel de lampjes in de kerstboom. Is het al een klein beetje donker, dan doe je de lampjes aan. Zo zie je meteen of de verdeling goed is en kun je de lampjes eventueel verplaatsen. Heb je de lampjes opgehangen, dan kun je het beste de dag erna pas met de rest van de decoratie beginnen.

Bedek de kerstboomstandaard

Het volgende wat je doet, is de kerstboomstandaard met een doek of kleed bedekken. Je kunt ook een speciale kerstboomrok kopen om de kerstboom mee te decoreren of mooi inpakpapier hiervoor te gebruiken. Zo vallen de snoeren van de lampjes minder op. 

Hang slingers in de boom

Vervolgens hang je de slingers in de boom. Door dit te doen voordat je de kerstballen en andere decoraties ophangt, blijven ze straks heel. Met slingers in de boom kun je je kerstboom mooi opvullen. Zorg ervoor dat je de slingers niet in de puntjes van de takken hangt, maar hang ze iets dieper in de kerstboom. Dit maakt het uiteindelijk makkelijker om ook de rest van je kerstdecoraties een plek te geven.

Hang strikken e.d. in de boom

Hang vervolgens strikken en andere kerstversiering zoals takken en bloemen in de boom. Hiermee bedoelen we de kerstversiering die je niet in de takken hangt, maar in de kerstboom steekt of op een tak legt. Plaats de grotere versieringen onderaan in de boom en steek de kleinere versieringen in de kleine takken bovenaan.

Hang als laatste de kerstballen en ornamenten op

Als laatste hang je de kerstballen en ornamenten op. Dit doe je van boven naar beneden, waarbij de de grote ornamenten onder hangt en de kleine boven. Gebruik verschillende soorten vormen door elkaar. Bekijk van tevoren goed hoeveel kerstballen en ornamenten je hebt, zodat je een juiste verdeling kunt maken. Kerstballen kun je het beste ietsje dieper in de boom hangen. Hang ze zeker niet op het puntje als je kinderen of huisdieren hebt, omdat ze zo gemakkelijk naar beneden vallen en kapot kunnen gaan. Zorg ervoor dat de ornamenten niet op andere takken steunen.


Het leukste is natuurlijk de kerstboom, maar er zijn nog veel meer kerstdecoraties. Lees meer en ontdek de top 5 leukste kerstdecoraties.

Meer blog artikelen